HS-Gallup puoluekannatusmittaus marraskuu 2021

Sdp:n ja vihreiden kannatus on noussut puolueista eniten loka–marraskuun vaihteessa. Keskustan kannatus on puolestaan hiipunut.

Oppositiopuolue kokoomus on marraskuun kyselyssä yhä Suomen kannatetuin poliittinen puolue, mutta sen maaliskuusta 2021 lähtenyt lähes yhtämittainen nousu on pysähtynyt.

Kakkospaikalla on pääministeripuolue Sdp ja kolmantena oppositiopuolue perussuomalaiset.

Sdp:n tulos on paras sitten huhtikuun 2021, mutta puolue on edelleen kaukana 22,1 prosenttiin yltäneestä suosioluvusta toukokuussa 2020.

Jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, kokoomusta kannattaisi 21,1 prosenttia ihmisistä, ja Sdp saisi 19,4 prosenttia äänistä.

Perussuomalaisia kannattaisi 18 prosenttia, mikä on puolueen paras saavutus sitten alkukesän kuntavaalien. Perussuomalaisilla puheenjohtajan vaihdos ei ole selvästikään aiheuttanut kannatusongelmaa.

Sdp:n kannatus nousi 0,9 prosenttiyksikköä, mikä on varsin suuri kuukausimuutos, mutta mahtuu tutkimuksen virhemarginaaliin, joka on noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.

Keskusta on neljänneksi suosituin puolue 11,9 prosentin kannatuksellaan. Muutos edelliseen mittaukseen on 0,6 prosenttiyksikköä, mikä on suhteellisesti yhtä suuri lasku kuin Sdp:n kannatuksen nousu.

Vaikka muutos näyttää kohtalaisen suurelta, keskustalle 11,9 prosentin kannatus on ollut varsin normaali kesästä 2020 lähtien.

Viidenneksi suosituin puolue on vihreät. Puolueen kannatus on pysynyt aika paikoillaan kesästä 2020 lähtien.

Kristillisdemokraattien kannatus putosi 0,3 prosenttiyksikköä 3,3 prosenttiin, mikä on tällä kertaa suhteellisesti HS-gallupin suurin muutos.